woensdag 11 juni 2014

OP WEG NAAR DE VOLLE MAAN...


Op weg naar volle maan
Vrijdag 13 juni as.
De natuur bruist van de energie en de groeikracht is op weg naar een hoogtepunt. De kleurrijke bloemen geven hun geur af. Het is lang licht ’s avonds en de temperatuur wordt steeds aangenam...er met een enkele uitschieter naar boven. Onkruid, planten die uit zichzelf zijn terechtgekomen op voor ons ongewenste plekken, groeit ook hard. Het kan nodig zijn om letterlijk en figuurlijk te wieden in deze tijd, zodat je in verbinding met je hart blijft.

De Maan staat in het vuurteken Boogschutter. Deze energie geeft enthousiasme, optimisme en de behoefte om je gezichtspunt of visie te verbreden. Dit is een goede tijd om je bewust op je idealen te richten. De Zon werpt licht op de Maan vanuit Tweelingen. Dat kan onrust geven, behoefte aan communicatie en contact. Luister echter eerst naar je intuïtieve inzichten en onderzoek daarna pas de feiten.

Mercurius loopt tot en met 1 juli ‘achteruit’, waardoor we meer zijn aangewezen op onze rechterhersenhelft (gevoel, verbeelding, filosofie) in plaats van de linkerhersenhelft (feiten). Mercurius staat in Kreeft, wat kan betekenen dat je wordt herinnert aan oude emotionele zaken die pijn deden of nog steeds doen.

Venus staat in Stier (vertrouwde liefde, overgave en behaaglijkheid), maar Pluto staat daar recht tegenover en dat kan te denken geven over je relatie: Hoe is het écht? Waarom ben je samen? Wanneer voel je je eenzaam in je relatie en waardoor? Wanneer voel je liefde, wanneer plicht?

Mars en Pluto staan vierkant. Dat geeft moed voor totale verandering, maar kan ook de neiging om je eigen wil door te drijven versterken. Zoek de middenweg, ga niet voor ‘alles of niets’, want dat brengt al snel een machtsstrijd teweeg.

Sta in deze tijd stil bij je eigen groei. Kijk bij jezelf wat zich heeft gemanifesteerd de afgelopen periode en in welk opzicht je jouw gewenste doelen hebt bereikt. Innerlijke groei is ook belangrijk, dus blijf in verbinding met jezelf, zodat je de groei buiten jezelf kunt leiden en vormgeven. Neem daarin de volgende woorden mee: avontuur (Boogschutter), interesse (Tweelingen), karmische (Saturnus) interacties (Venus).

Extra: vrijdag de 13e en de Maan

De dag vrijdag is vernoemd naar de Noordse godin Freya, godin van vruchtbaarheid en seksualiteit. Vrijdag was de enige dag die aan een godin was gewijd en was verbonden met liefde en vruchtbaarheid. Het was een geluksdag, vooral om in het huwelijk te treden.

De eerste kalenders waren gebaseerd op de schijngestalten van de Maan. Men leefde dus niet volgens het systeem met 12 maanden maar dat met 13 manen. Het heilige getal 13 was verbonden met vrouwelijke (maan)aspecten. Onze huidige kalender is in 45 v. Chr. ingevoerd door Julius Caesar en in 1582 door paus Gregorius hersteld en opgedrongen aan het westen en in alle christelijke landen doorgevoerd. Centraal staat de rondgang van de Aarde om de Zon. De verbinding met andere natuurlijke cycli is verloren gegaan met deze kalender. De 13 manen werden naar de achtergrond verdreven en het getal 13 werd bewust als ongeluksgetal bestempeld. Bovendien werd door de Kerk ook vrijdag als ongeluksdag bestempeld – een dag gewijd aan vrouwelijkheid, liefde, vruchtbaarheid, zelfs seksualiteit, dat kon niet! De combinatie van vrijdag én 13 werd dubbelop verketterd.

Van oorsprong was vrijdag de 13e dus een dag om de godin van de liefde en voorspoed te eren, binnen en buiten jezelf. Het getal 13 stond voor de maanaspecten en gaf ook aan een nieuw begin aan of de overgang naar een volgende fase – het leven is immers cyclisch.

Tekst en foto © Petra Stam

Alles over de Maan, oorsprong van onze feesten, symboliek, praktische toepassingen, etc. in ‘In het licht van de Maan’ De 13 manen – Verjaarskalender

Bron: http://www.petrastam.nl/blog/2014/6/10/volle-maan-vrijdag-13-juni-2014
Meer weergeven

Geen opmerkingen: